ریبون

  1. خانه
  2. keyboard_arrow_left
  3. ریبون

ریبون یک لایه نوار آغشته به جوهر مخصوص چاپگرها است و هر چاپگر از ریبون مخصوص به خود استفاده می‌کند. در چاپ انواع کارت‌ها و لیبلها مثل: متال، پی وی سی، تایوک و موارد دیگر کاربرد دارد. شکل ظاهری همه ریبونها مثل هم است ولی به جهت این که مواد تشکیل دهنده آنها از نظر کیفیت و کارایی متفاوت است، با قیمتهای بالا و پایینی در بازار وجود دارند. اولین بار استفاده از ریبون به صورت حرارتی با دستگاه چاپگر در سال ۱۹۸۰ میلادی در ژاپن اختراع و به کار گرفته شد تا اکنون که استفاده از آن یک امر ضروری در صنعت چاپ کل جهان به حساب می‌اید.
همانطور که گفتیم ریبون انواع مختلفی دارد برای این که بدانید برای چاپ هر برچسب و کارت باید از چه ریبونی استفاده کنید تا به نتیجه رضایت بخش برسید، باید با انواع و کارایی هر کدام یا حتی اندازه و قیمت آن آشنایی داشته باشید. ما در این مقاله همه این موارد را به طور کامل ذکر خواهیم کرد.

انواع ریبون
ریبونهای وکس: متداولترین و پر کاربردترین نمونه در بین ریبونها می‌باشد. با تکنولوژی چاپ حرارتی کار میکند. برای لیبلهای کاغذی مناسب است مثل لیبلهای الصاق شده روی کارتن، کارت، پاکت، بسته و موارد دیگر. قیمت پایین و مقرون به صرفه ان تنها ویژگی این نمونه نیست بلکه ویژگی بارز آن کیفیت بالای چاپ با حرارت پایین و سرعت بالای دستگاه است. مقاومت و ماندگاری آن بعد از چاپ در قبال سایش، رطوبت و در کل عوامل محیطی زیاد بالا نیست و اگر شما چاپی با ماندگاری طولانی مدت میخواهید بهتر است از ریبون دیگری استفاده کنید.توصیه میشود به دلیل قیمت پایین سفارشاتی که تیراژ بالایی دارند با این نمونه انجام شود.

ریبون رزین: این نمونه هم یکی دیگر از انواع ریبون است که قابلیت چاپ حرارتی دارد. ماندگاری طولانی مدت چاپ و مقاومت در برابر عوامل محیطی و انواع حلالها از ویژگی های بارز آن به حساب می‌اید. به نسبت این ویژگیها قاعدتا قیمت گرانتری هم دارد به همین علت هم برای کاری با تیراژ بالا کاربردی نیست. مناسب برای: لیبل پی وی سی، لیبلهای خورد شونده، پلی پرو پلین و…است.

ریبون وکس رزین: همانطور که در دو مورد فوق به مزایا و معایب هر نمونه اشاره شد برای اینکه بتوان کار با تیراژ بالا و در عین حال با کیفیت چاپ کرد این ریبون تلفیقی از دو نمونه وکس و رزین به وجود آمد. که البته کیفیت چاپ در آن نسبت به رزین کمتر است. در دو نوع معمولی و پرمیوم ارائه میشود. برای لیبلهای کاغذی و پی وی سی مورد استفاده قرار میگیرد. بیشترین کاربرد ان نیز در صنایع خودرو، نساجی و مواد غذایی می‌باشد.

ریبون سوپر رزین: به دلیل وجود رزین زیاد به سوپر رزین معروف شده است. ماندگاری و کیفیت بالا در چاپ باعث شده است تا جایگاه ویژه‌ای بین خانواده رزین پیدا کند. مقاومت بالا در برابر سایش و انواع حلال صنعتی را میتوان از ویژگی بارز این ریبون دانست. برای چاپ روی کاغذ مناسب نیست و چنانچه قصد چاپ روی کاغذ داشته باشید باید فرایندی روی چاپگر طی شود. بیشتر در کارت‌های خورد شونده، متال، پی وی سی، اثرگذار و انواع کارت گارانتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

واش رزین: نوع دیگری از ریبون است که برای چاپ روی کاغذ تایوک استفاده می‌شود مقاومت بالایی در مقابل مواد شوینده دارد. بیشترین کاربرد را در صنایع نساجی دارد.

ریبون رنگی پوینت من: در اغلب صنایع و خدمات مورد استفاده قرار می‌گیرد. ماندگاری طولانی مدت دارد در برابر رطوبت و ساییدگی مقاوم است. در سه نوع:

  1. تمام رنگ که از رنگهای زرد، قرمز، آبی، مشکی تشکیل شده است. دارای پنل می‌باشد که در مرحله آخر کارو بعد از چاپ این پنل روی کارت کشیده می‌شود. برای چاپ کارت‌های دانشجویی، پرسنلی رنگی، کارت پارکینگ، کارت‌های کنترل و تردد مورد استفاده قرار می‌گیرد. با یک رول از این محصول می‌توان ۲۰۰عدد کارت چاپ کرد.
  2. پوینت تک رنگ که در نوع سبز، قرمز و آبی وجود دارد که سبز آن برای چاپ متنهای تک رنگ سبز استفاده می‌شود. قرمز ان هم برای کارتهای پی وی سی تک رنگ کاربرد دارد. آبی هم برای چاپ متن و بارکد در کارت‌های پی وی سی استفاده میشود. هر سه آنها دارای ماندگاری بالا هستند. هر رول از این ریبونها میتوانند ۱۰۰۰ عدد کارت پی وی سی را چاپ کنند.
  3. Koپوینت دارای رنگ مشکی است. برای تثبیت رنگ بعد از چاپ مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر رول آن هم ۵۰۰عدد کارت چاپی تحویل میدهد.

ریبون تاریخ زن حرارتی: که مخصوص دستگاه تاریخ زن است. کاربرد آن در تولیدی‌ها، صنایع بسته بندی کوچک و مواد غذایی است. برای چاپ تاریخ تولید، تاریخ انقضا، سری ساخت، قیمت محصول تعداد محصول و چاپ تاریخ روی انواع لیبل‌ها، انواع کارت و جعبه‌های بسته بندی، پلاستیک و فویلهای آلمینیومی و موارد دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. در چهار رنگ آبی، مشکی، طلایی و قرمز وجود دارد. این ریبون برای انواع چاپگرهای رومیزی مثل: تاریخ زن حرارتی دستی، تاریخ زن حرارتی پنوماتیک، تاریخ زن مکانیکی رومیزی، تاریخ زن دیجیتالی، تاریخ زن مکانیکی رومیزی دیجیتال و… کاربرد دارد.

منظور از اصطلاح Inside (داخلی) و Outside (خارجی) در ریبونها چیست؟
همانطور که گفتیم ریبونها ورقه‌های نازک آغشته به جوهر هستند. خارجی یا داخلی بودن ریبون بستگی به جهتی دارد که پیچانده شده اند. هر چاپگر از ریبون مخصوصی استفاده میکند. باید اطلاعات کاملی از نوع چاپگر داشته باشید که لایه پوششی ریبون به صورت داخلی یا خارجی قرار میگیرد. مثلا چاپگر زبرا از ریبون خارجی استفاده می‌کند.

راه تشخیص خارجی و داخلی بودن ریبون
اول لایه سلفونی و شفاف روی ریبون را بردارید، بعد به لایه اصلی میرسید. سپس یک تکه چسب نواری را روی لایه بیرونی ریبون بچسبانید، بعد از کمی صبر کردن چسب را بردارید اگر لایه‌ای از جوهر به آن باشد یعنی این پوشش خارجی است و اگر جوهری روی چسب نباشد این پوشش داخلی است.

ریبون

منظور از بوبین در ریبون چیست؟
بوبین یک جنس مقوایی و گاها پلاستیکی یا چوبی است که ریبون ها به دور آن پبچیده می‌شوند. ریبونها از نظر سایز در بوبین به دو اندازه یک اینچ و نیم اینچ تقسیم می‌شوند البته متداولترین سایز بوبینهای یک اینچی هستند. ریبونهای متراژ پایین مثل ۷۵ متری بوبین نیم اینچ دارند.

سایز ریبون
ریبون‌ها در اندازه‌های متفاوتی وجود دارند هم از نظر متراژ و هم از نظر عرض.
معمولا دستگاه‌های رومیزی و کوچک از ریبون با متراژ کم مثل ۷۵ متری یا ۹۰ متری استفاده میکنند. به طور مثال دستگاهTTP با متراژ ۷۵ متری کار میکند و دستگاه TsC با متراژ ۳۰۰ متر کار میکند. سایزهای متداول در متراژ عبارت‌اند از: ۷۵ متری، ۳۰۰ متری و ۴۵۰متری.
اندازه عرض را هم بهتر است با اندازه محصولی که قرار است چاپ روی ان انجام شود مطابقت داد. متداولترین اندازه عرضی ریبون عبارت‌اند از ۴۰ میلیمتر، ۶۰میلیمتر، ۸۰میلیمتر،۱۰۲ میلیمتر، ۱۰۸ میلیمتر، ۱۱۰میلیمتر و ۱۶۰میلیمتر.
برای این که سایز مناسب ریبون را در چاپگرها بدانید باید هنگام خرید دستگاه اطلاعات کامل را از بروشور دستگاه و فروشنده کسب کنید.

کیفیت ریبون
کلمه کیفیت هر کجا که بیاید چه به تنهایی و چه به عنوان پسوند و پیشوند، حس اطمینان و اعتماد القا میکند.
کیفیت در این محصول هم بسیار اهمیت دارد ریبون با کیفیت چاپ تمیز و مقاومی تحویل میدهد همچنین از آسیب رسیدن به هد دستگاه جلوگیری میکند. برای انتخاب یک ریبون با کیفیت نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • قیمت ریبون
  • میزان حساسیت آن به دما و حرارت
  • ماندگاری جوهر
  • جنس پلیمریزاسیون
  • ضخامت جوهر: زیر منبع نوری مثل خورشید میتوانید ضخامت آن را چک کنید.
  • شناخت نوع پوشش( داخلی یا خارجی)
  • سایز ریبون: تناسب سه اندازه متراژ، عرض و بوبین
  • جنس کارت یا لیبلی که قرار است کار چاپ روی آن انجام شود.

مصرف ریبون در ایران
در ایران چاپگرهایی هستند که بیشترین مصرف ریبون را دارند آنها شامل:

  • چاپگر زبرا
  • چاپگرهایتی
  • چاپگر نیسکا
  • چاپگر اسمارت
  • چاپگر مجیکارد

ابن دستگاها هر کدام با ریبون مخصوص و اندازه چاپ مشخص شده‌ای کار میکنند. ریبونها در این دستگاه‌ها چاپ محدودی دارند، برخی ۲۰۰ پرینت و برخی ۱۲۰۰ پرینت.

و توصیه آخر این که
با توجه به کارایی محصولی که میخواهید چاپ کنید ریبون خود را هم مشخص کنید تا هم در هزینه‌ها صرفه جویی شود و هم محصولتان بی کیفیت نباشد.

فهرست